GzGr in de praktijk | Behandelwensengesprek

21 februari 2023

In deze artikelserie deelt GzGr verhalen over de toepassing en ervaringen van kennisregels en protocollen in de praktijk. Deze keer het verhaal van de heer Groot. Hij woont nog zelfstandig en komt regelmatig bij de huisarts. Met het behandelwensengesprek denkt de huisarts eraan om bepaalde wensen van de heer Groot bespreekbaar te maken en vast te leggen.

Zelfstandig wonen op leeftijd

De heer de Groot is al op leeftijd en is alleen sinds zijn vrouw 4 jaar geleden is overleden. Hij woont zelfstandig in het huis waar hij en zijn vrouw destijds samenwoonden en probeert nog zo veel mogelijk zelf de dagelijkse dingen te doen, zoals het huishouden en de boodschappen. Dit geeft hem houvast. Zijn broze gezondheid laat wat te wensen over en maakt dat alles hem moelijker af gaat. “Ik heb verschillende aandoeningen en klachten en kom voor behandeling en ondersteuning met regelmaat bij de dokter in de huisartsenpraktijk.”  – de heer Groot

Een onverwachte vraag van de huisarts

Op een dag vroeg de dokter iets waar ik in eerste instantie wat van schrok. De dokter vroeg hoe ik in het leven sta en of ik weleens had nagedacht over welke behandelingen ik wel of niet meer zou willen. Wel of niet reanimeren, of dat ik thuis verzorgt wil worden en wie er over mijn behandelingen moet beslissen als ik het zelf niet meer kan. 

Ik ben natuurlijk al wel wat ouder, maar ik had hier zelf nog nooit over nagedacht of bij stilgestaan en er al helemaal niet met familie over gesproken. Mijn generatie is niet zo open in dit soort zaken en er werd vroeger niet over gesproken. Je wilt er niet aan denken en schuift het daarom vaak voor je uit en ik wilde ook mijn kinderen hiermee niet belasten. Mijn dokter kent mij en mijn achtergrond, dus het was fijn en goed dat hij de vraag aan mij stelde. 

De dokter begreep mijn geschrokken reactie en heeft alles op een begrijpelijke manier aan mij uitgelegd. Door zijn goede uitleg ben ik mij veel bewuster van de keuzes die ik heb en nu kan ik in alle rust zelf een keuze maken en deze laten vastleggen.  

De behandelwensen in kaart brengen

Na het gesprek met de dokter ben ik naar huis gegaan, heb ik alles laten bezinken en daarna ben ik zelf tot het besluit gekomen dat ik mij niet meer wil laten reanimeren, maar dat ik nog wel voor behandelingen naar het ziekenhuis wil worden verwezen. Tijdens een volgende afspraak bij de dokter heb ik mijn wensen kenbaar gemaakt en heeft al mijn wensen in mijn medisch dossier opgenomen, zodat het vastligt en erbij gepakt kan worden als dat nodig is. Ik kreeg ook nog een informatiebrief, waarin ik later alles nog even rustig kon nalezen.  

Later die week heb ik mijn kinderen verteld over het gesprek dat ik met de dokter had en met hen afspraken gemaakt wie er over mijn behandelingen mag beslissen wanneer ik dat zelf niet meer kan. Iedereen is nu op de hoogte en ik heb het formulier met mijn wensen ook thuis liggen.  

De heer Groot: “Het geeft een rustig gevoel nu ik over deze dingen heb nagedacht, deze heb laten vastleggen in mijn medisch dossier en mijn kinderen op de hoogte zijn. Ook geeft het een prettig gevoel dat als ik van gedachten verander of twijfel het weer veranderd kan worden in mijn dossier.”

Het gebruik van slimme data

Vroeg of laat komen we mogelijk zelf een keer voor een zelfde soort keuze te staan, zoals die van de heer Groot. Gezonde zorg Gezonde regio gelooft dat door de inzet van slimme data ‘de juiste zorg op de juiste plek’ kan worden geboden. Gezonde zorg Gezonde regio wil met inzet van slimme data: 

  • Patiënten zelf (beter) laten beslissen over behandelmogelijkheden en leefstijl; 
  • Zorgverleners ontlasten door de juiste zorg op de juiste plek te bieden; 
  • Ondoelmatige zorg voorkomen. 

Meer weten over Gezonde zorg Gezonde regio of andere patiëntverhalen lezen? Ga naar de actuele berichten.